vrijdag 17 oktober 2014

Overal zit een luchtje aan.

Hadden we zaterdag een big problem met de afvoer van de houtkachel, zijn we nu verder van huis... , of wel van de warmte of wel van de honderd-duzend.

Zaterdagavond stond de woonkamer vol met rook doordat de houtkachel zijn rook niet afvoerde. En aangezien alle deuren in huis open stonden... , stinkt dus echt alles alles en alles.
Zondagmiddag was onze lieve buurman zo vriendelijk om het dak op te gaan en de schoorsteen na te kijken. Hij wilde iets zwaars hebben, zodat hij dat aan een touw kon knopen, waardoor hij kon voelen of de pijp wel leeg was. Aangezien wij geen schoorsteenvegers zijn en het hulpje van Sint-ni-klaas ook nog niet in het land is, gaven wij onze buurman een kussensloop met aardig wat knikkers (wie wat bewaard...). Deze kon hij mooi aan het touw vast maken en was zwaar genoeg om te laten zakken.
plaatje van het web
Behalve een zwarte kussensloop (nu hebben we met eigen ogen gezien waarom de hulp van Sint-ni-klaas zo heet, maar dit terzijde), kwamen er geen verrassingen te voorschijn. Maar waar komt de ellende dan vandaan? Buurman en echtgenoot trokken binnen de kachel weer uit elkaar en kwamen wederom niets tegen. Dus: krantje erin en fikken maar, als test! Buurman klom weer het dak op, om te kijken, naar de rook die bijna niet kwam, want wederom stond de kamer vol. BAH...

Dit zou dus geen gevalletje schoorsteen veger worden. Dan maar de kachelman erbij gehaald. Hij wist het ook niet. Misschien hebben de officiële vegers toch niet goed schoongemaakt? Er lopen nl nog wat knikken in de kachel en met hun professionele stofzuiger zouden ze in elke hoek moeten komen.  Kachelman wilde graag verder in de kachel kijken, maar kreeg een plaat niet los. Ook hij wilde weer wat fik in de kachel: om HET te zien. Hij heeft HET gezien, en wij weer geroken. Maar goed, hij zou eens informeren bij de leverancier.

Een dag later kreeg ik echtgenoot aan de telefoon: Hij had de plaat losgekregen en nog meer. Tjonge, jij wel en hij niet? Jaja zei echtgenoot, maar die plaat was zo zwaar dat ik hem heb laten vallen?!?! En ik weer: Plaat kapot? Nee, raampje... Donders, das een heel duur krengetje. Na nog even gevraagd te hebben of echtgenoot niet gewond is geraakt, schoten de $ tekens langs mijn netvlies.
Thuisgekomen aanschouwden echtgenoot en ik de gehele binnenkant van de kachel en ook de verstopping. Dat er überhaupt nog een beetje rook langs gegaan is, is een groot vraagteken. En in die hoop lag ook..., de dode vogel, die we levend eind juni in de kachelpijp hoorden. Maar deze was niet de veroorzaker van het probleem, gelukkig. Onze lieve buurman heeft op het dak om het kachelhoedje van de afvoer een mooi stukje gaas gevouwen (dat we weer van de andere buurman hadden gekregen en díe buurman was weer met onze kettingzaag zijn 10 meter hoge bomen aan het kortwieken), zodat de vogels er écht niet meer in kunnen.

Nu is het wachten op de prijsopgave van het nieuwe binnenwerk, want dat wil echtgenoot weer allemaal vervangen hebben, en ... het raampje. Dat gaat een aanval op de buffer 'onvoorzien' worden!
En aangezien we op therapeutische snelheid al een paar weken met nog een projectje in huis bezig zijn, gaan we zelf maar op de houtjes bijten, zolang deze nog niet de kachel in gaan.


3 opmerkingen:

 1. Wat vervelend zeg! Dat soort dingen wil je er even niet bij hebben. Hopelijk is het nu verholpen. Heb je er al aan gedacht om het te verhalen bij je verzekeraar? Als je WA-verzekerd bent, dan kun je als zelf iets stuk maakt in eigen huis daarvoor een vergoeding krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oohh wat errug.... dus bij jullie staan ook nog steeds alle deuren open om de branderige geur kwijt te raken. Daar is ook niet tegen te stoken ;)
  Nou maar hopen dat het repareren van het binnenwerk niet al te prijzig wordt.
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
 3. mooie blog, ik vondt u via andere bloggers...zal zeker meer bezoeken...groetjes ❤

  BeantwoordenVerwijderen