vrijdag 6 juni 2014

Leuk, of is het bijzonder?

China zoon belde ons gisteren via het 'Eppeltje'. Na een zakelijk bespreking, kwamen we al snel bij het privé leven uit.

Het leuke is 'de kleinzoon'. Kleinzoon wordt (ff tellen... uhhh) 4- talig opgevoed! Waarom 4 talen? Misschien moet ik zeggen 3 talen en 1 dialect? Wiki zegt dat Kantonees een taal is, dus toch 4 talig. Maar goed waar gaat dit om? Zoon en zijn gezinnetje wonen onder de rook (kuch kuch) van Guangzhou. Vroeger droeg het de naam Kanton. Daar spreekt men het Kantonees (nr 1 dus). In de rest van China spreekt men over het algemeen het Mandarijn. Dit wordt in de volksmond het Chinees genoemd (nr 2). Zoon en schoondochter praten Engels met elkaar en kleinzoon vangt daar ook van op (nr 3). En... , zoon spreekt alleen Nederlands tegen kleine man (nr 4).

Nu is zoon in verhouding veel minder thuis dan dat kleinzoon in Chinees gezelschap verkeert. Maar alles in het Nederlands verstaat hij. Het spreken is minder, enkele woorden gebruikt hij standaard in het Nederlands: oa. auto, telefoon, klok en natuurlijk opa en oma :-)), hoe leuk is dat.

Zoon heeft veel moeite met het Kantonees. Het Mandarijn heeft zoon al voor een deel in Nederland geleerd en verder nog tijdens scholing in China zelf. Natuurlijk leer je het best in de praktijk en zoon spreekt nu dan ook een lekker woordje Chinees.

Maar zo klein als kleinzoon is, heeft hij al drommels goed in de gaten dat zijn papa moeite heeft met het Kantonees. Wat deed kleinzoon? Ongevraagd ging hij vertalen voor zijn papa. Zo lief!
(Schoonmoeder van zoon woont door de weeks ook bij zoon en gezinnetje. Zij spreekt alleen maar Kantonees. Hele verhalen hangt ze op tegen kleinzoon, logisch. Ook tegen zoon hangt ze hele verhalen op, waar hij nagenoeg niets mee kan.) Van de week kwam zoon thuis. Schoonmama kwam direct met een verhaal in het Kantonees op de proppen: zoon had zijn telefoon thuis laten liggen. En wat doet kleinzoon? Die vertaald het direct voor zijn papa in het Chinees, dat papa zijn telefoon vergeten was.  Dan smelt je toch?

1 opmerking: