zaterdag 26 mei 2012

Wet Waardering Onroerende Zaken

Net als bij iedereen, viel bij ons eind februari de nieuwe WOZ aanslag op de deurmat. Weliswaar was deze € 10.000 minder dan het jaar daarvoor, maar er broedde iets bij mij..., geen goed gevoel.

Wij hebben deze woning eind 2007 gekocht en op 4 januari 2008 heeft de overdracht bij de notaris plaatsgevonden. Dat was op het hoogtepunt van onze economie, met andere woorden, wij hebben de hoofdprijs betaald. De gemeente speelt daar goed op in en houdt het aankoopbedrag (oa) aan voor de vaststelling van de nieuwe aanslag. Nu had ik het idee dat wij vorig jaar al een beste aanslag hadden, maar helaas had ik toen niet de energie om dat uit te zoeken. Dus stond ik dit jaar op scherp toen deze binnen kwam.

Wij dachten, als onze woning dit nog waard is, mag het direct verkocht worden, ook al verliezen wij erop. Ik heb de stoute schoenen aangetrokken en ben met pen en papier de straat ingelopen. Er staan in onze straat 7 van deze woningen. 5 zijn er geheel vrijstaand en 2, waaronder die van ons en die van onze buren zitten een beetje aan elkaar vast (foutje in de grondberekeningen). Ik wist ook dat iedereen al een aanbouw of een dakkapel heeft. Wij niet. Alles is nog zoals vanaf de bouw, 1989, zelfs de keuken en de badkamer. Daarbij kwamen wij de eerste zomer erachter dat het houtwerk bijzonder slecht was aan de buitenkant.

Maar goed, om een lang verhaal kort te maken, ben ik bij  de medebewoners wezen vragen wat hun aanslag bedrag was. Dat was zeer verrassend. De verste buren, wonen hier het langst, nl 17 jaar. Hebben 3 meter extra aan de garage gebouwd en hebben het aller mooiste plekje van deze woningen. Zij waren voor € 15.000  minder aangeslagen dan wij, de allerlaagste van de straat. Zij hebben in vergelijking een hele lage aankoopsom betaald. Onze beide buren liggen wat hoger, maar zij hebben heel veel extra vierkante meters woongenot erbij gebouwd, dus dat is niet zo vreemd. Maar die andere liggen ook nog ver beneden onze waarde, dus ik ben achter de computer geklommen en ben een avond en een halve nacht op internet aan het zoeken geweest hoe ik dit het beste kon aanpakken.

Die nacht moest ik wel doorgaan, want ik had alles mooi weer tot het laatst laten aankomen en die 6 weken waar binnen bezwaar mocht worden gemaakt, waren al bijna om. Er zat ook nog een paasweekend tussen, dus heb ik de donderdag voor pasen om 8.00 uur 's ochtends de brief persoonlijk op het gemeentehuis afgegeven en ging met een bewijs van afgifte aan de arbeid.

Ik had een tegenbod gedaan in mijn bezwaar van €25.000 minder. En tot onze verbazing hadden we al vrij snel bericht dat men ons aanslag bedrag met € 21.000 ging verminderen. Maar ik had aangegeven dat ik eventueel een mondelinge toelichting wilde geven en dat kon ik binnen 2 weken aangeven. Wel of niet doen? De laatste dag toch een mailtje gestuurd. Ik vond nl dat de heren daar wel erg makkelijk 'bijna akkoord' zijn gegaan en voelde dat ik daar misschien nog wel wat van kon afpeuteren. Oke afspraak gemaakt en dat heet gelijk een 'Hoorzitting'. Oeps, dat klinkt wel heel officieel, maar dat leek erger dan dat het was. Een aardig gesprek gehad met 2 heren, mijn argumenten nog wat gespecialiseerd uitgelegd en van de week lag de definitieve aanslag op de mat...

...€ 30.000 is er totaal vanaf gehaald, terwijl ik € 25.000 als richtpunt had aangegeven!!!!

Vandaag is de nieuwe berekening binnengekomen, maar hier moet ik even de tijd voor nemen om dat precies uit te zoeken. Nu hopen dat de gemeente de waterschapsbelasting en de belastingdienst op de hoogte steld, zodat dit ook aangepast gaat worden. Oplettendheid blijft gewenst, maar missie geslaagd!

3 opmerkingen:

 1. Wow, da's met een beetje moeite gauw verdiend.
  'k weet niet of ik zomaar met pen en papier overal langs zou gaan, maar dat terzijde.
  Knap stukje (reken)werk,
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zo zeg, dat heb je knap gedaan!
  Dat was het werk wel waard!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Tsjonge zeg, dat was de moeite waard om achteraan te gaan!

  BeantwoordenVerwijderen