vrijdag 4 mei 2012

Opdat Wij Niet Vergeten


Opdat Wij Niet Vergeten

foto van het web

Twaalf airgunner bezoeken de herdenking in ´onze gemeente´. Ooit verwelkomde de gemeente er 279.

Het is ooit begonnen met een Engels airgunner die op zoek was naar zijn omgekomen maatjes. Iemand op Urk verwees hem naar ´onze gemeente´, want daar zou een monument staan. Toen de man bij de propeller stond (het monument), werd hij aangesproken door onze toenmalige burgermeester. Hij was degene die vroeg of de Engelsman een herdenking wilde bijwonen in  'onze gemeente´. Een begin van een traditie.

Nu, bijna veertig jaar later, komen de airgunners nog steeds naar ´onze gemeente´. Hoewel de mannen allemaal de tachtig gepasseerd zijn, kijken ze er naar uit. De gastgezinnen, waar ze al vele jaren verblijven, ook.

In 'onze gemeente' herdenken we ieder jaar in het bijzonder de  Airgunners, de boordschutters van de Engelse luchtmacht, waarvan er vele zijn omgekomen toen ze in de zee storten die onze gemeente toen nog was. Na het Wilhelmus klinkt ieder jaar ook meteen het Britse God save the Queen, dat uit volle borst wordt meegezongen. Dit is ieder jaar weer een ontroerend moment.

Na de twee minuten stilte om 20.00 uur volgt de kranslegging. Tijdens de kranslegging zullen verschillende vliegtuigen een flypast over het plein verzorgen.

Naast Airgunners zijn ook vertegenwoordigers van buitenlandse ambassades en vertegenwoordigers van de Nederlandse krijgsmacht aanwezig.

Het monument is door de gemeente opgericht ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de vele vliegtuigen die boven het  IJsselmeer zijn neergeschoten door de Duitse  bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het monument werd op 4 mei 1965 onthuld. Toen bestond het enkel nog uit een gedenkmuur. Pas in 1980 is er in bijzijn van Bill Pingle (de enige overlevende van het neergestorte vliegtuig) de propeller geplaatst. In het bijzijn van Pingle zijn ook zeven straten in Dronten vernoemd naar de bemanningsleden van het vliegtuig.


Is er bij jullie in het dorp of stad ook een dodenhedenking en zo ja, ga jij daar heen?

foto wikipedia


 


  
3 opmerkingen:

 1. Hier in Arnemuiden is altijd een dodenherdenking, mensen verzamelen bij de kerk en lopen een stille tocht naar het monument op de begraafplaats. Er worden namens verschillende verenigingen dan kransen gelegd.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. kom ik via een omweg bij toeval op dit blog zie ik het monument in het dorp waar ik tot mijn 23ste woonde en dus heel vaak bij de dodenherdenking was.Ik vond het altijd heel indrukwekkend ,zeker door de Airgunners die erbij waren .Is de Airgunnersroom in het gemeentehuis er nog ?Daar was onze oudste ooit met zijn opa toen er net een aantal airgunners waren,dat gesprek met die mannen heeft een diepe indruk achtergelaten

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Geke,
   Dan moet dit zeker wel heel bekend in de oren klinken. Het zijn vaak van die kippenvel momenten als je de airgunners tegen kom, of aanwezig bent bij de dodenherdenking.

   De airgunnersroom is tegenwoordig in de vernieuwde M., tegenover het gemeentehuis. Daar zijn ook de meeste geschenken te zien die de Airgunners geschonken hebben aan onze gemeente.

   Ben je hier geboren? Ben je al lang weg?

   Verwijderen