woensdag 15 februari 2012

Zit jij ook op je geld?

De Nederlands economie zit wederom in een recessie. In 2009 was het de zwaarste sinds de tweede wereldoorlog. Daarna volgde een licht herstel en nu zakt alles weer in elkaar.

We hebben met z'n allen, vooral het 4de kwartaal van 2011, veel te weinig uitgegeven. Mede veroorzaker was de zachte winter.  Voor ons wel fijn, maar er kwam veel te weinig geld in het laatje. Daarbij kopen we 'te weinig' duurzame goederen.

Rond de eeuwwisseling stegen de huizenprijzen enorm. Er werd een extra hypotheek genomen (overwaarde) voor een nieuwe, misschien veel te dure, keuken, een auto, of wat dan ook. Het kon niet op, de banken bleven maar 'geven'. Nederlanders spaarden niet meer. Die jaren is er enorm veel geld uitgegeven door de huishoudens.
Maar de huizenmarkt ligt nu op z'n kont, waardoor er natuurlijk minder wordt verhuisd. Minder nieuwe meubels, vloerbedekking, verf-behang, keukens en allerlei andere snuisterijen wordt er gekocht..
Dit helpt allemaal mee om die consumptie te laten krimpen.

We zijn voorlopig nog niet uit de ellende. Wij doen het veel slechter dan de landen om ons heen. De huizen markt is hiervoor wel een mede veroorzaker van.

Men verwacht voor het 1ste en 2de kwartaal van dit jaar ook nog een licht krimp. Maar het diepste punt zat toch in het 4de kwartaal van 2011. Ik hoop het.

Dan maar meer dan meer besparen..., maar als er helemaal niets meer wordt uitgegeven, zal  de regering ook weer meer moeten bezuinigen en is de cirkel weer rond.

Zie jij nog een lichtpuntje?

1 opmerking:

  1. Momenteel vliegt bij ons het geld de deur uit. Dus wij laten het wel rollen. Maar mensen zijn bang voor de crisis en houden de hand op de knip. Ik begrijp dat wel, al zou je het niet zeggen als je ons uitgavenpatroon ziet. Maar het gaat voornamelijk naar de kinderen.

    Liefs Frederique

    BeantwoordenVerwijderen