vrijdag 10 februari 2012

Hypotheek

Vanochtend ben ik bij de bank geweest met een paar vragen betreffende onze hypotheek. Wij hebben er 2 (hypotheken), beide aflossings- vrij. De ene is van onze vorige woning. De looptijd van de rente was 10 jaar tegen 4,2% rente. Omdat die rente stand nogal laag is, hoopten we dat we voor hetzelfde percentage meer hypotheek konden nemen voor onze nieuwe woning. Die vlieger ging niet op. We  konden wel die oude hypotheek laten staan tegen die 4,2% en een nieuwe erbij nemen voor de huidige rente van dat moment,  5,6%. Of gewoon alles bij elkaar en dan 1 hypotheek tegen die 5,6%. Wij hebben voor 2 hypotheken gekozen. Die van 4,2% loopt in 2016 af en wij hebben steeds gedacht dat die 2de hypotheek ook 10 jaar zou zijn en in 2018 af zou lopen.

Maar..., die 2de hypotheek, van 5,6%,  heeft een rente looptijd van 30 jaar, aha... En waarom ik naar de bank ben geweest? Ik denk dat ik een twijfel had of zo, ik weet het niet. Maar in ieder geval kwam ik daar vanochtend achter.

Onze planning was om die 2de hypotheek volledig af te lossen in die 10 jaar tijd. Want aan onze 1 ste zit een spaarzeker verzekering gekoppeld en over 9 jaar wordt dat afgelost. Wij zouden dan met een kleine hypotheek, zo'n € 50.000 richting pensioen gaan.

Maar omdat die 2de pas in 2038 afloopt tegen 5,6% rente, weten we de eerste jaaaaren wel waar we aan toe zijn.

Wij willen al onze vaste en variabele kosten zoveel mogelijk laten dalen.
Maar wat is nu wijsheid? Lossen we dan toch op die hypotheek van 4,2% af, omdat we over 4 jaar natuurlijk niet weten hoe de rente stand op dat moment is, of dan toch, zoals we hadden bedacht, de 2de hypotheek? Lossen we op die 2de af, dan gaan we de eerste 4 jaar maandelijks wel minder betalen dan dat we nu op die 1ste gaan aflossen.We kunnen natuurlijk ook het af te lossen bedrag in twee├źn verdelen.

PS-je
Dom van ons dat we niet wisten van die 30 jaar? Ja, echt wel. Maar ik weet dat we in die periode alle twee heel druk waren met ons werk. Er is in 2 maanden tijd heel veel geregeld, dat er veel langs ons heen is gegaan. Helaas hadden we tussen sleuteloverdracht en verhuizen maar 10 dagen, daar hebben we ook best tegenaan lopen hikken. Gelukkig hebben we op die belangrijke momenten wel goed gehandeld, maar na die tijd hebben we het niet goed in ons overvolle hoofd opgeslagen.

3 opmerkingen:

 1. Ik hoop voor je dat je op die van 5.6% ook een spaarpot eraan gekoppeld hebt. In dat geval zou ik daarin bijstorten. Levert je dan vaak ook 5.6% op. Wat gaf je hypotheekspecialist als tip toen je aangaf extra geld over te hebben?
  Wellicht goed om ook een met je plaatje elders binnen te lopen en te kijken wat ze daar adviseren.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Lastig als je daar nu pas achter komt.
  Ik had ooit ook 2 hypotheken en wist niet hoe snel ik van die ene moest afkomen. Toen waren ze 18% namelijk! Mijn derde maand en vakantiegeld heb ik ieder jaar daarnaartoe overgemaakt. Gelukkig was die hypotheek niet zo hoog, dus was binnen paar jaar afgelost.
  Zo ging ik ook verder met de 1e, want ook die stond toen nog hoog op 15%. Op een gegeven moment betaalde ik nog 76 gulden per maand aan hypotheek en moest nog 20 jaar betalen :-) Dus heb toen heel zuinig geleefd om het maar af te kunnen lossen.
  Inmiddels is alles weer anders door verhuizen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik weet niet hoe het zit met de hypotheekrente aftrek ,maar als deze alleen voor de nieuwe hypotheek geld, zou ik voor het aflossen van de oude hypotheek kiezen.

  BeantwoordenVerwijderen