zaterdag 14 januari 2012

Verlaging afvalstoffenheffing

Eind december viel bij ons de nieuwe milieukalender 2012, met bijgevoegde brief, in de bus. Hierin vinden wij alle informatie die nodig is voor de inzameling en het aanbieden van ons huishoudelijke afval. Deze moet ik nu maar goed bewaren, want die van vorig jaar was foetsie en dat was behoorlijk lastig. Nu wisten wij niet wanneer onze blauwe container, papierbak, aan de straat moest. Deze bak hebben wij vorig jaar zomer gekregen en wordt op de zaterdagen geleegd, maar wanneer? Het is allemaal goed gekomen, alleen het laatste inzamelmoment van 2011 hebben we gemist. Nu lees ik dat de papierbak 1 x per 5 weken wordt geleegd ( humm.. zit geen logica in). Verder hebben wij een bruine container voor GFT en een groene container voor restafval. Deze worden om de week geleegd. Daarnaast komt men 1 x in de 2 weken het plastic ophalen. Bij de winkels is er de gelegenheid om glas en textiel apart te scheiden, de batterijen kunnen we in de supermarkt kwijt.
Sinds een jaar of  4 heeft onze gemeente een nieuwe milieustraat. Super mooi. Daar kan je van alles brengen en (bijna) voor elk artikeltje is er wel een aparte bak te vinden. Je ziet dat wij behoorlijk 'scheiden'. Een beste klus voor elk huishouden, 't was zo makkelijk om alles in 1 bak te gooien, maar milieu technisch gezien is het scheiden natuurlijk veel beter en... wij gaan hier voor een beter milieu.
Maar, wat schrijft nu onze gemeente in de bijgevoegde brief:

Verlaging afvalstoffenheffing
Het doel van afvalverzameling is dat afval na verwerking grondstof is voor nieuwe produkten. Het goed scheiden van afval en de efficientere manier van inzamelen in onze gemeente hebben er al toegeleid dat de afvalstoffenheffing in 2012 met € 16,50 wordt verlaagd. Ook in 2013 wordt er een verlaging doorgevoerd van hetzelfde bedrag. Verder wordt er een eenmalige teruggave van € 45,00 gedaan, deze wordt in de afvalstoffenheffing van 2012 verrekend.
Wij dagen u uit de komende jaren nog beter te scheiden! Wij hopen dat u de uitdaging aanneemt, waardoor we de afvalstoffenheffing misschien nog verder kunnen verlagen.

In tijden dat alle prijzen stijgen, hebben wij een meevallertje, of niet soms? Ik ga de burgemeester een knuffel brengen en hem zeggen dat ik de uitdaging aan ga!! Ik zag dat zoon een aantal shirts in de restbak had gegooid, deze gaan dus van de week naar de textielbak. En, om eerlijk te zijn smokkel ik ook wel eens een beetje, maar ik beloof beterschap en geen GFT meer in de restbak te gooien. Misschien ga ik ook het theezakje ontleden: papierbak, GFT-bak en dan kan het nietje in de oud ijzerbak, misschien wel naar de oud ijzerboer :-).

Hebben jullie ook een gemeentelijke meevaller?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten