woensdag 18 januari 2012

Kachelhout

In een eerder blogje, Forsythia van slag, schreef ik over  de appelbomen die wij konden krijgen voor kachelhout. Eindelijk,  ja eindelijk hebben we alles thuis. Het is een behoorlijke stapel geworden ( en moet je denken dat we eigenlijk 5 x zoveel hadden kunnen hebben,  maar daar hebben we toch  van af gezien).


Gisteren hebben we het laatste opgehaald. Dat halen was steeds het probleem. De paden in de boomgaard waren erg slecht, diepe sporen ontstaan tijdens de appelpluk . Het weer is vooral, wat regen betreft, nogal kwakkelen geweest. De kleigrond is zo verzadigd dat het gewoon ‘soppen’ was.
Maar echtgenoot had gisteren een dagje vrij en wij zijn vroeg op pad gegaan om van de nachtvorst te profiteren. Het was heeel koud, maar de paden waren allemaal goed bevroren, dus konden we met auto en aanhanger redelijk goed rijden. De angst is natuurlijk om vast te komen zitten. En  hoe later op de ochtend hoe warmer het werd, hoe slechter de paden weer werden.

Dus: Geen koffiedrinken tussendoor en  met slok water  en het  boterhammetje op de vuist mee in de auto. Gelukkig hadden we op tijd (voor de dooi) de laatste stukken thuis. Het lijkt een compleet fort te zijn geworden en wetende dat dit 2 jaar moet liggen voor het geschikt is om in de kachel te mogen, hebben we voorlopig een ‘houterig’ uitzicht. Maar we hebben een redelijke tuin, dus er blijft nog genoeg groen over.

Echtgenoot zei dat we er 3 x warmte van hebben, hummm…3 x ...? Nou zegt hij,  de 1ste keer  tijdens het snoeien van de bomen (zweten!), de 2de keer door het inladen en thuis brengen van de stammen (weer zweten) en de 3de keer als het hout de kachel in gaat. Haha, hij vergeet nog even dat hij alles nog in stukjes moet zagen, dus echtgenoot geniet er 4 keer warmte van!! Dit ga ik hem vanavond nog maar niet vertellen, want hij ( en ik niet minder) zijn nog even gesloopt van het sjouwen van gisteren.

Wij hebben het geluk dat wij maar 3 km met de auto van die boomgaard wonen, het waren dan ook korte ritjes.  Met de fiets scheelt het een kilometer, maar wij hebben geen moment overwogen om deze klus op de fiets te doen :-).

Zijn sinds half november weer ‘vrij’ op de zaterdag, heerlijk, ik kan er echt naar uitkijken om de wekker even niet te horen, rinkelrinkel…/zoemzoem...

1 opmerking:

  1. Jeetje, twee jaar voor je het kunt gebruiken? Je hebt dan in ieder geval genoeg. Grote tuin heb je!

    Liefs Frederique

    BeantwoordenVerwijderen